Wandelen groesbeek

Rustige wandelroutes in de buurt van Nijmegen

Geniet van de rust - Prachtige wandelingen

In het Rijk van Nijmegen vind je tal van prachtige natuurgebieden en wandelroutes welke in elk seizoen de moeite waard zijn. Je wilt het Rijk (van Nijmegen) natuurlijk wel het liefst voor je alleen! Daarom werken we samen met De Gelderlander om rustige alternatieven aan te bieden voor de bekende plekken en routes. De komende maanden gaan bekende Gelderlanders Margot Ribberink (voormalig weervrouw en klimaatdeskundige) en Ap Dijksterhuis (schrijver, spreker, hoogleraar en ondernemer) bij toerbeurt tien weken lang een rustige wandelroute in het Rijk van Nijmegen, de regio Arnhem en op de Veluwe wandelen. Elke week vertellen ze in een column over hun ervaringen en alles wat ze onderweg tegenkomen. Treed in de voetsporen van Margot en Ap, ga op ontdekkingstocht met een Geopad op de stuwwal of lees hieronder meer over rustige wandelroutes in de buurt van het centrum van Nijmegen. Let wel: houd je te alle tijden aan de maatregelen van het RIVM en blijf thuis als je klachten hebt.

Klompenpad Doddendaelpad door Margot Ribberink

Even uitwaaien, bewegen, je gedachten verzetten in de natuur, zeker in deze tijd is dat voor veel mensen belangrijk. Maar het zal niemand ontgaan zijn, het is druk in de natuur. Speciaal voor de Gelderlander heeft Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen 10 wandelingen door onze mooie provincie uitgezocht die bijzonder de moeite waard zijn en waar het niet zo druk is. Margot Ribberink (weervrouw) en Ap Dijksterhuis (psycholoog), beiden verwoed wandelaar, liepen de routes en delen hun ervaringen. 

Lees verder

Struinen aan de overkant

Wandelen, ik vind het heerlijk. Maar er zijn mensen die een zetje nodig hebben om in beweging te komen. Daarom vind ik de Ommetjes-app van de Hersenstichting zo goed. Met de gratis app, ontwikkeld door de immer actieve professor neuropsychologie Erik Scherder, start je met vrienden, familie of collega’s een wandelcompetitie en wandel je samen, zonder dat je op dezelfde locatie bent. Zo motiveer je elkaar om te wandelen.

Vandaag loop ik een voor mij bekende wandeling, het Doddeldaelpad aan de overzijde van de Waal. Vaak loop ik langs de Lentse kant richting Bemmel of naar Slijk-Ewijk. Vandaag fiets ik over de Oversteek, de prachtige nieuwe brug, waar ik vanuit mijn huis (ik woon in de in 2012 verplaatste boerderij in Lent) op uitkijk, naar Beuningen. 

De wandeling begint bij de Corneliuskerk. Ik steek de Van Heemstraweg over, passeer het klooster, bewonder Villa de Elt en draai de dijk op. Slingerend door de uiterwaarden, waar op dit moment heel veel vogels broeden, loop ik langs de Duivelswaai. Vroeger, toen we nog strenge winters hadden en het water van de Waal bevroor, werd het gevaarlijk als er ijsschotsen kwamen. Bij dooi zocht het water met geweld een doorgang en sloegen de ijsschotsen met kracht tegen de dijk. Bij een dijkdoorbraak ontstond er een diep gat, ook wel kolk, wiel of waai genoemd. Ik loop een stukje van het pad af, naar een uitkijktoren op een schiereilandje langs de Waal. Het rivierengebied is de laatste jaren flink op de schop gegaan. Dat moet ook, want door het opwarmende klimaat krijgt de Waal door meer regen- en smeltwater uit Duitsland en Zwitserland steeds vaker met hoogwater te maken. Alleen dijkverhoging is onvoldoende om het overstromingsgevaar te keren. Daarom krijgen onze rivieren de ruimte, bijvoorbeeld door het verleggen van dijken of het graven van nevengeulen, zoals de Spiegelwaal bij Lent. Daardoor is het gebied waar we wonen een stuk veiliger geworden… én mooier!

Er is heel veel aandacht besteed om de natuur gevarieerder te maken. De laatste jaren zien we ook steeds vaker laagwater. Niet zo gevaarlijk als hoogwater, maar wel vervelend voor de scheepvaart. Ook laagwater hoort bij het opwarmend klimaat, omdat het voorjaar en de zomer steeds droger worden. Van de uitkijktoren loop ik door het prachtig in bloei staande Weurtsche Straatje naar het water en struin ik door het rivierzand. Het pontje van Beuningen naar Slijk-Ewijk is nog uit de vaart. Weldra wordt het zomer en kunnen voetgangers en fietsers hier heen en weer naar de overkant. De route gaat verder over de kweldam, een dam aan de binnenzijde van de dijk, bedoeld om het onder de dijk doorsijpelende kwelwater te keren.

Plotseling sta ik oog in oog met een kudde Konikpaarden. Op gepaste afstand, loop ik richting slot Doddendael en droom van koffie met appelgebak op het terras. Door het Roodslag, een smalle strook bos aangelegd in de jaren 70, met essen eiken en iepen zie ik de kerktoren in Beuningen weer. Wat een heerlijke tocht is dit toch, één van mijn favoriete Klompenpaden!

Vorige columns - Van Ap en Margot

Rustige wandelroutes - De Heerlijkheden van Overasselt

De Heerlijkheden van Overasselt zijn 3 wandelroutes die de geschiedenis en het landschap van de omgeving ontsluiten. De drie wandelingen, in rood, groen en blauw komen onder andere langs de Hatertse en Overasseltse Vennen en interessante historische locaties. De routes nemen je mee door de verhalen over de rol van Overasselt tijdens de Tweede Wereldoorlog en het Romeinse tijdperk, en vertellen ook over de rijke flora en fauna die het gebied rijk is. Alle drie de wandelingen zijn rond de 10 kilometer en zijn daarmee uitermate geschikt voor een heerlijke ochtend of middag in de buitenlucht.

  • Blauwe route

    Deze wandelroute belicht zowel stadse geschiedenis als prachtige natuur. Zo wandel je over bijzondere Overasseltse en Hatertse vennen en kom je onderweg je langs diverse Romeinse resten.

    Bekijk wandelroute
    Blauwe route
  • Groene route

    Deze route leert je over de geschiedenis en de waterrijke natuur rondom het dorpje Overasselt. Er zijn tegenwoordig weer volop kansen voor zandstrandjes en "oude" flora en fauna. Misschien kom je onderweg wel oeverzwaluwen, ijsvogels en libellen tegen!

    Bekijk wandelroute
    Groene route Overasselt Kraampje Pompoenen
  • Rode route

    Als je geïnteresseerd bent in rijke geschiedenis dan is de rode route iets voor jou! Deze wandelroute neemt je mee langs uiteenlopende historische locaties en verhalen in en rondom het dorp Overasselt,

    Bekijk wandelroute
    Rode route Overasseltse Hatertse Vennen

Bos en Heideroute

Aan de zuiderlijke rand van Nijmegen vind je natuurgebied Heumensoord. Grote kans dat je dit gebied kent als de camping voor militairen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Gedurende de rest van het jaar kun je echter prachtig wandelen in Heumensoord! Deze route brengt je door bossen vol naaldbomen en beukenlanen, maar je wandelt ook langs de mooie paarskleurige heide. Deze route loopt door een rustig gebied en is bewegwijzerd met rode pijltjes. Ideaal voor een ontspannen wandeling!

Lees verder
Bekijk Bos en Heideroute
Mookerheide wandelen Wandelen in het bos met de kinderen

Geopaden op de Stuwwal - Terug in de ijstijd

In de buurt van Berg en Dal, Groesbeek, Mook, Molenhoek en Malden kenmerkt het landschap zich door stuwwallen, heuvels, bos en heide. Het landschap werd tijdens de ijstijd zo gevormd door enorme gletsjers die zich voortbewogen. Het ijs duwde zich door de aarde waardoor er tegenwoordig grote hoogteverschillen te zien en te bewandelen zijn. Met de Geopaden maak je kennis met de geografie van dit stuwwallenlandschap in de buurt van Nijmegen.

Wandelroute Vennen

De Overasseltse en Hatertse Vennen werden zo'n 10.000 jaar geleden gevormd door de rivieren Maas en Waal. Zand uit de rivierbedding werd tot hoge duinen opgeblazen. Door de klei in de grond bleef het water staan in wat tegenwoordig een ven genoemd wordt. Deze route brengt je door dit unieke landschap. Ook wandel je langs de lapjesboom, een boom waarover men geloofde dat deze genezende krachten had. Volg de gele paaltjes, dan loop je langs vrijwel alle vennen van het natuurgebied.

Lees verder
Ontdek deze wandelroute
Koortsboom lapjesboom Hatertse en Overasseltse vennen