Een exclusief kijkje achter de schermen bij de Vierdaagsefeesten
In ruim 50 jaar zijn de Vierdaagsefeesten uitgegroeid tot het grootste evenement van Nederland en een van de grootsten van Europa: verspreid over zeven dagen vieren ruim 200.000 mensen (bezoekers én bewoners) per dag samen feest. Hoe ontvangt Nijmegen over zeven dagen, anderhalf miljoen bezoekers? En hoe vindt ieder zijn weg in het ruime aanbod? Kirsten en Evelien van VisitNijmegen kregen een uniek kijkje achter de schermen.
Van 16 t/m 22 juli 2022 staat Nijmegen weer zeven dagen lang op zijn kop. Met meer dan 1.000 optredens op meer dan 40 podia en zo’n 4.000 artiesten uit binnen- en buitenland, kunnen we gerust spreken van een evenement van wereldniveau.
Headerfoto: Vierdaagsefeesten | Marcel Krijgsman
13.00 uur | Nijmegen bruist als vanouds
Zondagmiddag 17 juli werden we welkom geheten door burgemeester Hubert Bruls in Brasserie MANNA. Aan alles is te zien dat hij ontzettend blij is om deze zomer eindelijk weer wandelaars en feestvierders te mogen verwelkomen. ''In 2020 waren onze straten en pleinen in de derde week van juli oorverdovend stil. Maar nu bruist de oudste stad van Nederland weer als vanouds. Als ik nu naar buiten kijk kan ik met trots zeggen: We hebben die Old city, young vibes helemaal te pakken.''
15.00 uur | Samen voor een schone stad
Als we even later via de Oranjesingel arriveren op het Faberplein kunnen we dat alleen maar beamen. Het mag dan nog vroeg in de middag zijn, het plein bruist en de sfeer zit er al goed in. Dit nodigt uit tot een drankje! Marlijn Hoefnagel van Stichting Vierdaagsefeesten wijst ons trots op de opvallend schone straat: ''Het gebruik van wegwerpbekers is niet meer van deze tijd. Dit jaar zetten we een grote stap op het gebied van duurzaamheid, met ons nieuwe circulaire bekersysteem. Alle gebruikte drinkbekers op de Vierdaagsefeesten kunnen gerecycled worden tot nieuwe bekers. Bij de aankoop van het eerste drankje betaalt de bezoeker eenmalig € 0,50 als milieubijdrage voor de beker. Bij elke volgende bestelling betaal je alleen de consumptieprijs, als de gebruikte beker weer wordt ingeleverd. Door de laatste beker terug te brengen naar een bar, kan de beker worden gerecycled tot een nieuwe. Zo gaan we samen voor een schone stad.''
Beeld: Vierdaagsefeesten
Hiermee loopt de organisatie vooruit op aankomende wetgeving die vanaf januari 2023 gebruik van plastic wegwerpbekers zonder circulair systeem verbiedt. Cheers to that! Op deze pagina lees je alles over de stappen die Stichting Vierdaagsefeesten neemt naar een klimaatneutraal en circulair festival.
17.00 uur | Verkoeling zoeken in de IJskelder van Het Valkhof
We vervolgen onze tocht naar Museum Het Valkhof. Om onze polsen prijkt een kleurrijk festivalbandje waarmee we elke dag exclusieve toegang tot een leuk extraatje hebben. Vandaag is dat een bezoekje aan de ijskelder in de oude stadsmuur die normaal gesproken gesloten blijft voor publiek. Helemaal in sfeer sluiten we ons bezoek af met een ‘glimlach op een stokje’ van Onwijs Lekker IJs.
Gratis extraatjes met je festivalbandje
Met het polsbandje loop je tevens overal door bij alle buitentoiletten zonder te betalen. Wat ons betreft is dat al het extraatje van de dag. Check de Vierdaagsefeesten app voor meer info over het bandje.
20.30 uur | Even bijkomen in de Stevenskerk
Na ons bezoek aan Het Valkhof vervolgen we onze route en begint het flink vol te lopen bij de diverse podia en pleinen in de binnenstad. We mengen ons weer in de mensenmassa en concluderen: een ding is zeker, de hitte houdt het publiek niet tegen bij de Vierdaagsefeesten. En terecht! Er is zo ontzettend veel te zien en beleven dat het moeilijk wordt een keuze te maken uit de optredens van het optionele avondprogramma. We kiezen uiteindelijk voor een optreden van de veelgeprezen Zwitserse soloaccordeonist Mario Batkovic in de Stevenskerk. Deze experimentele, hypnotiserende accordeonmuziek is geprogrammeerd door Doornroosje. Dat was zeker een goede keuze! Waar de beat buiten door dreunde, genoten wij van een bijzonder intiem optreden in de oudste kerk van Nijmegen. Een fijne onderbreking, en zeker niet minder Vierdaagsefeesten-waardig, wat ons betreft.
22.30 uur | De Waal in Vlammen
Die rust is van korte duur. We brachten een bliksembezoek aan het Hunnerpark waar het Matrixx at the Park podium is gevestigd; dé hotspot voor jeugd die houdt van hardstyle. Maar het meest knallende feestje van de avond moest nog komen. Het vuurwerkspektakel 'Waal in Vlammen' vindt traditiegetrouw plaats op de zondagavond van de Vierdaagsefeesten. Het publiek is inmiddels goed opgewarmd en heeft al ruim voor het startschot een plekje weten te bemachtigen op de Waalkade. We haasten ons naar de regietent waar om klokslag half 11 met één druk op de knop het vuurwerk de lucht ingeschoten wordt. Vanaf dat moment is er alleen nog ‘wauw’, applaus en geknal te horen; de Vierdaagse is officieel begonnen!
Beeld: Vierdaagsefeesten | Waldie Rutten
10.30 uur - Op bezoek bij 7.000 militairen
14.00 uur | Safety First
Maar niet alleen op Kamp Heumensoord is het (gezellig) druk. Het publiek weet goed zijn weg te vinden naar het evenemententerrein in de binnenstad. Je kunt je voorstellen dat dit enige coördinatie vereist bij zo’n 200.000 mensen per dag. Later die dag worden we ontvangen door wethouder John Brom in het stadhuis van Nijmegen. Samen met de politie vertelt hij ons meer over ‘3D-crowdcontrol en het nieuwe digitale fieldlab’. “Nijmegen is de eerste stad met een zogenaamde digitale 3D-tweelingstad. In dit Fieldlab Grootschalige Evenementen Nijmegen optimaliseren we het organisatie- en veiligheidsproces rond grote evenementen zoals de Vierdaagsefeesten. Op deze manier kan de stad gesimuleerd, gecontroleerd en gemonitord worden voor efficiënte handhaving en betere veiligheid” aldus de politie. Kortom; the crowd goes wild, maar Nijmegen heeft de boel goed onder controle.
18.00 uur | Een rondje van de zaak
We sluiten de dag af met een rondje in het reuzenrad op het Valkhofplein, pal voor het Valkhofmuseum aan Kelfkensbos. (Het extraatje van de maandag met ons festivalbandje.)
We kijken uit over de stad en het publiek, dat bestaat uit jong en oud, en zien iedereen zichtbaar genieten van een week lang, diverse festivals in het centrum van Nijmegen. Dat maakt volgens ons deze feesten uniek, divers, sfeervol, internationaal en gezellig voor iedereen.
Dit exclusieve kijkje achter de schermen werd mogelijk gemaakt door Stichting Vierdaagsefeesten en de gemeente Nijmegen.
Bekijk ook onze stories op Instagram waarbij Kirsten en Evelien je meenemen in het feestgedruis. De Vierdaagsefeesten zijn gratis toegankelijk (met uitzondering van de binnen programmering) en vinden plaats van 16 t/m 22 juli 2022.