De weg naar 80 jaar vrijheid

Are you looking for information in English? Please click here.

In het Rijk van Nijmegen is tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. Vandaag de dag stuit je nog steeds op sporen van die strijd. In musea, maar ook subtiel en ingetogen daarbuiten. Dit jaar is het 80 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Daar wordt in het Rijk van Nijmegen uitgebreid bij stilgestaan. Bekijk op deze pagina wat er in de omgeving te doen en te zien is rondom het oorlogsthema. 

Laat je ook informeren over wat er te doen is rondom dit thema door de medewerkers van Citystore Rijk van Nijmegen.

Herinnering op straat

Op 22 februari werd Nijmegen zwaar getroffen door een Amerikaans luchtbombardement. Amerikaanse bommenwerpers wierpen hun dodelijke lading af boven Nijmegen en verwoesten zo in één klap het historische hart van de stad. Meer dan 800 burgers op weg naar school, hun werk, de markt vonden de dood. Duizenden raakten gewond. De herinneringsplaatjes vormen een wandelroute langs de brandgrens van het bombardement. Ze bevatten de namen van degenen die omkwamen.

Lees verder
Meer informatie over de wandeling

In de voetsporen van de bevrijders

In de tv-serie én podwalk In de voetsporen van de bevrijders nemen Omroep Gelderland-presentatoren Linda Geerdink en Erik van der Pol je mee in het verhaal van de bevrijding van Gelderland. De tv-serie is per 9 maart te zien bij Omroep Gelderland. Vanaf dan is de route ook te bewandelen via de nieuwe Omroep Gelderland podwalk app. In de tv-serie zoeken de presentatoren naar sporen van de oorlog, spreken ze met mensen die er zelf bij waren en vertellen ze de vele drama’s die zich in de Bevrijdingsdagen afspeelden. Naast het tv-programma zijn er ook acht podwalks ontwikkeld, audiowandelingen waarin Linda Geerdink je meeneemt naar de slagvelden van toen. De routes lopen langs bekende highlights en verborgen pareltjes in het landschap. Al wandelend hoor je de verhalen van de mensen die er destijds zelf bij waren. De app In de voetsporen van… is te downloaden in de App Store en Play Store.

Lees verder
Download de app

Wat is er te doen?

Rondom de 80-jarige bevrijding van Nederland worden er in de regio tal van activiteiten georganiseerd. Ze zijn overzichtelijk op een rijtje gezet: 

Kijk hier voor een overzicht van de activiteiten en evenementen

 

Een aantal tips:

Escapetour: te laat gedropt in Groesbeek

Speciaal voor de herdenking van 80 jaar Market Garden en bevrijding, kun je in Groesbeek een bijzondere escapetour doen! Je treedt hierbij in de voetsporen van de bevrijders en hebt als taak om het beeldmaterieel van de bevrijding te vereeuwigen. Beleef deze wandeling met verhaal en spelelement door hier te reserveren.

Wandelen en herdenken bij de Thornsche Molen

In oktober '24 is het monument Menschenkinder bij de Thornsche Molen geopend. Het is zeer de moeite waard om dit monument te bezoeken, bijvoorbeeld in combinatie met de Thornsche Molen (iedere zondag geopend) en de Herinneringsroute Thornsche Molen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er hard gestreden in de Ooijpolder bij Nijmegen tussen De Thornsche Molen en Zyfflich. Deze route vormt een permanent eerbetoon aan die tijd en neemt fietsers en wandelaars mee om de strijd te herinneren.

Mission Airborne beleven met Virtual Reality

Bij EnjoyVR in Nijmegen beleef je originele Virtual Reality-ervaringen. Je kunt hier een aangrijpend hoofdstuk uit de geschiedenis beleven met Mission Airborne. Sluit je aan bij de soldaten van de Tweede Wereldoorlog en waag een parachutesprong midden in de actie. Een unieke ervaring die je meeneemt naar het hart van de geschiedenis!

The Colorfield Performance

Naast het Vrijheidsmuseum in Groesbeek worden 336 panelen opgezet in de vorm van een V voor 'Vrede en Victorie'. Elke dag komen verschillende kunstenaars hun toegewezen panelen beschilderen.Op 28 april wordt de expositie, wat dan nog helemaal uit blanke canvassen bestaat, in de openlucht geopend. Op 1 mei komen de eerste kunstenaars hun panelen vullen met hun blik op vrede.Kijk hier voor meer informatie.

Vrijheid vier je in het Hunnerpark

Op 5 mei barst het Bevrijdingsfestival Nijmegen los in het Hunnerpark, georganiseerd door het 4 & 5 mei Comité Nijmegen en poppodium Doornroosje. Dit jaar vier je de vrijheid met een verrassend muzikale line-up. Verwacht eigenzinnige elektropop van Prins S. en De Geit en MEROL, meeslepende hiphop van de Amsterdamse artiesten Gotu Jim en Milolaathetlukken, én ontdek het veelbelovende poptalent LUNA.

Minitentoonstelling Vier Vrijheid! in Museum Kasteel Wijchen

Vanaf 17 april 2025 is in Museum Kasteel Wijchen de minitentoonstelling ‘Vier Vrijheid!’ te zien. Wat betekent vrijheid? Is vrijheid vanzelfsprekend? Voor iedereen is dat anders. In de minitentoonstelling Vier Vrijheid! ontdek je inspirerende verhalen over vrijheid toen en nu.

Vrijheidsmuseum

In het prachtige groene en heuvelachtige landschap van Groesbeek bevindt zich het Vrijheidsmuseum. Het museum ligt in het gebied van twee van de belangrijkste operaties aan het Westfront tijdens WOII. Beleef in het museum het bloeiende verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. 

Van 2 mei tot en met 30 november is de expositie ‘Inheemse Bevrijders’ te zien in het museum. Hierin worden de geschiedenis en de culturele achtergronden van inheemse soldaten, afkomstig uit heel Noord-Amerika uitgebreid in beeld gebracht. Wat betekende de keuze om in de oorlog te vechten voor hen? De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met dr. Mathilde Roza van de Radboud Universiteit. 

Lees verder
Meer info

Routes

Gratis boekje ‘Verhalen Dichtbij Huis 1944-1945’

In samenwerking met Infocentrum WO2 Nijmegen biedt Museumpark Orientalis het boekje ‘Verhalen Dichtbij Huis 1944-1945’ aan. Dit bijzondere boekje geeft een indringend beeld van het leven van burgers in en rond Heilig Landstichting tijdens de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog. Het beschrijft een route door het Museumpark die de ellendige situatie van de burgers in en rond Heilig Landstichting tijdens de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog belicht. Het boekje  ‘Verhalen Dichtbij Huis 1944-1945’ is, zolang de voorraad strekt, gratis beschikbaar voor bezoekers van het Museumpark.

Canadese oorlogsbegraafplaats

Op deze begraafplaats in Groesbeek liggen 2.617 militairen begraven die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Het is het grootste kerkhof van het Britse Gemenebest in Nederland. Bijzonder is dat op één Canadees na, alle Canadese soldaten die tijdens operatie 'Veritable' zijn gesneuveld hier begraven en veel zelfs herbegraven zijn. Dicht bij de ingang van de begraafplaats staat een monument in de vorm van een namenwand waarmee 1.047 vermisten militairen worden herdacht.

Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid organiseert Faces to Graves op de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek de fototentoonstelling The Faces of Groesbeek. Er worden foto's bij de graven geplaatst om een indruk te geven van de jonge mannen die hun leven hebben verloren in de strijd voor onze vrijheid.

Tentoonstellingsdata: 
zaterdag 26 april 2025 t/m zondag 18 mei 2025. 

Lees verder
Ga naar de website

Meer weten?

Op zoek naar meer informatie over 80 jaar vrijheid, Operatie Market Garden en/of wat er te doen is in de regio rondom het thema vrijheid en herdenken? Kijk dan ook hier:

Home – Vrijheid in Gelderland (vrijheidgelderland.nl)

Airborne Region – Samen stilstaan bij de Slag om Arnhem (airborne-region.nl)

Vrijheid is niet vanzelfsprekend (vrijheidregionijmegen.nl)

80 jaar vrijheid | regio Arnhem (visitarnhem.com)

80 jaar vrijheid | veluwe.nl