Deze route neemt je mee door het prachtige Romeinse stadje Batenburg. Ontdek de rijke geschiedenis en mooie omgeving van dit karakteristieke plekje.
Batenburg is een wandeling waard. Het is een prachtig plaatsje met een rijke historie. Deze wandelroute loopt door het oude gedeelte van het stadje.
Het oude centrum van Batenburg bevat vele monumenten en is dan ook van rijkswege aangewezen als beschermd stadsgezicht. Batenburg dateert mogelijk al uit de Romeinse tijd. Volgens de overlevering zou een Keltische prins, genaamd Bato, de stad hebben gesticht. De Romeinen veroverden Batenburg later en bouwden er een tempel. Op de fundamenten van deze tempel zou in 327 het eerste kasteel zijn gebouwd. Je komt al deze bezienswaardigheden tegen in deze wandelroute.
Routebeschrijving
Download de zeer uitgebreide gratis routefolder van Het Batenburgs Erfgoed voor meer informatie, de routebeschrijving en interessante bezienswaardigheden aan de route.
Batenburg
Uit de 11e eeuw zijn oorkonden bekend, waaruit blijkt dat in Batenburg een riddergeslacht heerste dat aanzienlijke macht had. Deze Heren van Batenburg waren zogenaamde Bannerheren, dat wil zeggen dat zij een hogere status hadden dan andere ridders. Zij hadden hun grondgebied rechtstreeks van de Duitse keizer te leen gekregen en waren min of meer vorst over dit gebied. Niemand buiten de keizer had iets te vertellen over hun “rijk”. Zij waren dus niet ondergeschikt aan de Hertogen van Gelderland of Brabant, maar eraan gelijk. Ter onderscheid van de andere Heren of ridders voerden zij een banier in plaats van een vaandel, vandaar de term Bannerheer.
In 1818 wordt het Nederland verdeeld in gemeenten. Batenburg is te klein om een zelfstandige gemeente te worden, maar de vorst van Bentheim is daar wel voor en past het benodigde geld bij. Zo kan hij meer invloed uitoefenen op de gang van zaken. Het rijk van de vorst van Bentheim is afgelopen in 1945 als al zijn Batenburgse bezit door de Nederlandse staat wordt geconfisqueerd.
Ondanks haar kleine omvang (600 inwoners) realiseert de gemeente Batenburg in de laatste decennia van haar bestaan nog een aantal zaken, als een dorpshuis, een flink aantal woningen, voetbalvelden, tennisbanen en een nieuwe school. Vanaf de twintiger jaren wordt steeds vaker gedacht aan opheffing van de gemeente.
Uiteindelijk wordt Batenburg per 1 januari 1984 bij de gemeente Wijchen gevoegd. De gemeente Wijchen voert vanaf die datum het wapen van Batenburg.