Alweer meer dan tweeduizend jaar geleden streken de Romeinen neer in het Rijk van Nijmegen. Een 'gewone' heuvel aan de Waal was zo een strategisch interessante plek dat zij hier een bruisende nederzetting maakten: Ulpia Noviomagus Batavorum. Deze plek kreeg als eerste in Nederland stadsrechten toegekend en is na nog een aantal naamswijzigingen al heel wat jaren bekend als de stad Nijmegen. De Romeinen bleven natuurlijk niet alleen in Nijmegen hangen dus vandaar dat er ook verder in het Rijk van Nijmegen vondsten uit die tijd zijn gedaan. Zo zijn er onder de Grote Kerk in Elst resten van een grote Romeinse tempel te bekijken en was de stuwwal bij Berg en Dal een perfecte plek voor de Romeinen om een aquaduct aan te leggen. Kijk snel verder voor wat er nog meer in het Rijk van Nijmegen te zien is uit het tijdperk van de Romeinen!
De noordelijke grens van het grootse Romeinse rijk liep meer dan tweeduizend jaar geleden door Nederland. Deze grens, genaamd de Limes, loopt van Katwijk aan Zee tot de Duitse grens. Als eerste bouwden Romeinse soldaten hier wachtposten, legerplaatsen en forten en legden zij havens, kanalen en wegen aan. Door al deze bedrijvigheid ontstonden er in het grensgebied vele dorpen waar de gezinnen van de soldaten, ambachtslieden en handelaren woonden. Gelukkig is er zelfs na zo een lange tijd van alles in de bodem bewaard gebleven uit deze tijd. Deze Romeinse vondsten vormen samen het grootste archeologische monument van Nederland. En in juli 2021 is dit ook door de UNESCO Werelderfgoed herkent en is de Neder-Germaanse Limes toegevoegd aan de lijst.
De Romeinen bouwden rond vijftien jaar voor Christus de eerste legerplaats van Gelderland; Oppidum Batavorum, het huidige Nijmegen. Zo werd Zuid-Nederland onderdeel van het Romeinse Rijk. Het Rijk van Nijmegen groeide uit tot het militaire en economische centrum van Nederland, tót in de vijfde eeuw het gezag van de Romeinen in Nederland verdween. Het Romeinse Rijk reikte tot aan het gebied bij de Rijn en de Nederrijn. Daar vormt zich sindsdien de oude Romeinse grens genaamd ‘De Limes’. Ontdek de nalatenschap van de Romeinen in het Rijk van Nijmegen met de twee fietsroutes ‘Luxe achter de Limes’: 1. Wijchen, Druten en Beuningen en 2. Heumen, Nijmegen en Berg en Dal. Genoeg interessante plekken om onderweg bij stil te staan!
Fietsvlogger Jessica heeft de routes voor je verkend. Lees er alles over:
Route 1: Wijchen, Druten en Beuningen
Route 2: Heumen, Nijmegen, Berg en Dal
Wil je de route(s) fietsen met de GPX bij de hand én met audio- en filmfragmenten onderweg? Bekijk dan de twee routes dan op de IZI travel app:
IZI Travel app - Luxe achter de Limes 1 (Wijchen, Druten en Beuningen)
IZI Travel app - Luxe achter de Limes 2 (Heumen, Nijmegen, Berg en Dal)
Nijmegen en omgeving is meer dan 400 jaar onderdeel geweest van het Romeinse rijk. Niet heel gek dat er nu nog resten uit die tijd terug te vinden zijn. Waar nog iets te zien is uit de tijd van de Romeinen hebben we voor je verzameld.
De rivieren rondom Nijmegen waren belangrijke verkeersaders voor de Romeinen. Vrachtschepen met voeding en handelswaar, maar ook oorlogsschepen. Er zijn in Nederland diverse vrachtschepen gevonden, maar nog nooit boot die door het leger werd gebruikt. Daarom is er in Millingen een dergelijk schip nagebouwd: de liburna. Dit militair transportschip is het eerste Romeinse zeilschip dat in Europa is nagebouwd. Op de boot van vijf ton is plek voor 8 staande roeiers.
Tegenwoordig is het schip te bewonderen in Museumpark Orientalis in Heilig Landstichting. In dit openluchtmuseum hebben ze ook een Romeinse stadsstraat nagebouwd. Daar krijg je een goed beeld van hoe het dagelijks leven eruitzag voor een Romein. Loop over de Via Aquaductus, een authentieke toegangsweg naar een stad of stadspoort. Vervolgens zie je een herberg, schoollokaal en een huis met binnenplaats en bovenverdieping, precies zoals deze er 2000 jaar geleden ook hebben gestaan in het Romeinse Rijk.