Deze wandelroute van 18 km brengt je langs de twee begraafplaatsen die als laatst rustplaats dienen voor een groot deel van de geallieerde soldaten die tijdens Operatie Veritable zijn gesneuveld.
Op 8 februari 1945 startte het grote Rijnlandoffensief. Deze had als doel het oversteken van de Rijn richting Berlijn. Alleen al vanuit Nijmegen en omgeving vertrokken op deze dag honderdduizenden geallieerden soldaten. Zij trokken via de Ooijpolder en over de Groesbeekse heuvels over de grens naar Duitsland.
Deze operatie kreeg de naam Operatie Veritable. Een van de bloedigste veldslagen die tijdens het Rijnlandoffensief werd gevoerd, was de slag om het Reichswald, ten zuiden van Kleef.
De wandelroute verbindt twee begraafplaatsen, die de laatste rustplaats zijn geworden van een groot deel van de geallieerde soldaten die tijdens Operatie Veritable in het Rijk van Nijmegen of in het Rijnland zijn gesneuveld: de Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek en de Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Reichswald Kleef. De route loopt door weilanden, het voormalige frontdorp Groesbeek, over de Duitse grens en door het beruchte Reichswald.
Tip: op verschillende plekken op de route vind je audioplekken waar je kunt luisteren naar het verhaal wat hier toen die tijd afspeelde.
Bereikbaarheid
Kom je met de auto? Deze kun je parkeren bij de startpunt van deze route: Canadese Oorlogsbegraafplaats Groesbeek. Kom je met het OV? Stap dan uit bij bushalte 'Groesbeek, Canadese Erebegraafplaats', direct gelegen bij het startpunt van de route. Om vanaf het eindpunt terug te komen bij de startlocatie zou je een bus kunnen nemen. Vanwege de ligging van de begraafplaats is de dichtstbijzijnde bushalte in Kleve ongeveer 2,5 km lopen.
Kijk voor meer informatie en de audiofragmenten op liberationroute.com
De Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek herinnert aan de 2.617 militairen van het Britse Gemenebest die hier liggen begraven.Lees verder
Zevenheuvelenweg 38
6561 ES Groesbeek
Navigeer naar startpunt
Het museum brengt de gebeurtenissen rondom de bevrijding door de Amerikanen, Britten, Canadezen en de Poolse troepen tot leven. In het museum word je teruggenomen naar de periode van oorlog, bezetting en de bevrijding.Lees verder
Na het begin van de geallieerde luchtlandingen begon onmiddellijk een Duits evacuatieplan. Op het NS-station van Nijmegen werden treinen volgepropt met gestolen goederen en voorraden.Lees verder
Dorpsplein
6562 AH Groesbeek
De buurtschap De Horst bij Groesbeek ligt op een steenworp van de Duitse grens. Bij de luchtlandingen op 17 september 1944 werd De Horst snel bevrijd. Maar niet voor lang. De Duitse troepen kwamen terug en De Horst lag midden in het schootsveld.Lees verder
Reichswald Forest War Cemetery
Grunewaldstraße
47533 Kleve
Navigeer naar eindpunt