De gemeente Beuningen bestaat uit de vier dorpen Beuningen, Ewijk, Weurt en Winssen. Dit tweede van de tot nu toe 25 ommetjes loopt door Weurt langs karakteristieke fruitboomgaarden, voornamelijk laagstam of halflaagstam en historische landerijen.
Een stevige wandeling door de geschiedenis van Lindenhout, die teruggaat tot 1300. Het ommetje begint bij het voormalige Café Hanneke, nu een zalencentrum en loopt over de eeuwenoude Koningstraat langs een aantal oude boerderijtjes. Via een voetpad bereik je het dorp Weurt en loop je langs de school annex dorpshuis De Kloosterhof. Vroeger stond hier een oude boerderij, beheerd door religieuzen, vandaar de naam. Rechtsaf loop je de Jonkerstraat in. Iets naar achteren ligt een oude boerderij: Klein Lindenhout. Aan het eind van de bebouwde kom zie je rechts een oude hoeve: De Vossenkuyl. Deze buurt heette vroeger Voskuyl. Verderop staan oude arbeidershuisjes langs de weg. Op de hoek met het Lurvinkpad is de knechtenwoning van de herenboerderij Groot Lindenhout te zien, die later Emmahoeve is genoemd. Helaas is deze boerderij meestal verstopt achter de bomen. Alleen 's winters is er iets van te zien. Het Lurvinkpad voert langs prachtige boomgaarden en langs het waterreservoir van de zuiveringschap. Daarachter is de hoge berg te zien van de Afvalcentrale Regio Nijmegen (ARN). Aan het eind van dit lange pad is links nog een hoogstamboomgaard te zien. Het ommetje gaat daar rechtsaf de Reekstraat op, die tussen de weilanden door en langs een kersenboomgaard weer naar de grote weg en het startpunt leidt. Dit hele gebied behoorde vroeger tot het rijke Lindenhout, waar verschillende schouten van Beuningen en Weurt woonden. De aangrenzende Nijmeegse wijk Lindenholt is hiernaar genoemd. Het ommetje is eenvoudig qua route zodat je uitgebreid van de natuur kunt genieten. Het is 4,1 km lang, volledig rolstoeltoegankelijk en kan ook goed gefietst worden.
Alle Beuningse Ommetjes zijn hier te vinden.Â
Van Heemstraweg 17
6651 DL Weurt
Navigeer naar startpunt
De route begint op de parkeerplaats naast café Hanneke, Van Heemstraweg 17, Weurt.
â–ª Sta met de rug naar het café Hanneke (1) en sla rechtsaf de Oude Koningstraat in.Â
â–ª Er staan aan deze weg achtereenvolgens op nr. 5, 1 en 2 verschillende oude boerderijen (2).Â
▪ Na de eerste weg rechts, de Vossenkuil, is verderop rechts een voetpad naar het dorp. Volg dit voetpad en loop rechts aanhoudend de Kapittelweg in. Het grote gebouw na de kruising de school de Ruyter én 2A de Kloosterhof. (3)
▪ Sla hierna rechtsaf de Jonkerstraat in. Loop aan het eind van het dorp, tegenover de Th. van Heereveld-straat even rechtsaf een eigen weg in voor één van de oudste boerderijen van Weurt (4). Verderop is in de bocht naast nr. 28 een particulier grintpad (niet inlopen!). Aan het eind hiervan ligt een grote, oude T-boerderij. (5)
â–ª Volg de Jonkerstraat. Na verschillende arbeiderswoningen (6) ziet u rechts de oude zuil en toegangsweg naar de Emmahoeve (7). Daarna volgt rechts de toegangsweg naar het knechtenhuis. Ga meteen daarna rechtsaf het Lurvinkpad in.
â–ª Verderop links ziet u links de waterzuiveringsinstal-latie en de ARN (8) .Aan het eind van het Lurvinkpad ziet u links nog een hoogstamboomgaard.(9)
â–ª Ga rechtsaf de Reekstraat op. Meteen rechts staat een boerderij met een oude tabaksschuur uit 1870. Deze boerderij heet Vogelzang (10). De boerderij verderop heet eigenlijk Nieuw Vogelzang. Bijna aan het eind van de weg zijn rechts heerlijke kersen en aardbeien te koop.
â–ª Loop door tot de Van Heemstraweg, ga daar rechtsaf en loop terug naar het startpunt .