Typisch Nimweegs
Hoe leef je als een echte Nijmegenaar? Hier geven we vast 6 lessen, zodat je tijdens je bezoek helemaal kunt opgaan in de stadsbevolking. Live like a local!
#1 hou van de Sint Stevenskerk
“Al mot ik krupe, Op blote voeten goan, ik wil nog een keer Sint Steven heuren sloan”, luidt het refrein van het onofficiële Nijmeegse volkslied. De liefde voor dit stadsicoon zit diep bij de Nijmegenaren. De oudste en grootste kerk van de stad staat in hartje centrum. Het is de top van de Nijmeegse skyline. Vanuit de toren heb je dan ook het mooiste uitzicht over de stad. Geen zin om de 220 treden te beklimmen? Bekijk dan hier het uitzicht op Google Maps:
#2 Nijmeegs praten
Een typisch zinnetje in het Nijmeegs dialect is: ‘Kiek deur, echter die pileur, ze kusse mekeur’. Daarvan kun je je betekenis vast nog raden. Maar weet je ook wat nuilen, tuutje snol en schuumen betekent?
Nuilen is Nijmeegs voor zeuren en wordt gebruikt wanneer iemand bijvoorbeeld niet snapt hoe het Keizer Karelplein werkt. Een tuutje snol geef je aan kinderen, het is namelijk een snoepzakje. Schuumen betekent rondslenteren, wandelen of schooien. Zo’n dialect heb je natuurlijk niet meteen onder de knie, dus voel je vrij om te spieken in deze Nijmeegse vertaalmachine.
#3 De Vierdaagse én de Vierdaagsefeesten
Elke Nijmegenaar wil hem ooit lopen: de Nijmeegse Vierdaagse. Maar voor- en nadat het zover is zijn er natuurlijk de Vierdaagsefeesten. Inwoners van de Waalstad bewijzen zich als echte feestnummers door maar liefst 7 dagen lang te fuiven. Essentieel onderdeel van deze week is het aanmoedigen van de wandelaars. ’s Nachts worden de vertrekkende wandelaars toegejuicht en 's middags worden ze met high fives en toeters onthaald. Sterk staaltje teamspirit!
#5 Nijmeegs lekkers
Iets typisch Nijmeegs snoepen bij de koffie? Ga voor een Nijmegenaartje of Marikenbrood. Het Nijmegenaartje is een hazelnootschuimgebakje met moccacrème, bedekt met een dikke laag poedersuiker. Marikenbrood, vernoemd naar Mariken van Nieumeghen, is een krentenbrood gevuld met amandelspijs, banketbakkerspudding, mandarijnen en kaneelsuiker. Mmm…
Nijmegenaren houden ook van een gefrituurde snack op z’n tijd en ook daarin hebben ze geheel eigen tradities. De studenten die donderdagnacht de kroegen rondom de Molenstraat uitrollen trekken massaal naar de snackbar voor een discodel of broodje spee. De discodel is een feestelijke frikandel met mayonaise, het ’geheime ingrediënt’ bestaat uit een laagje discodip. Het recept voor een broodje spee? Een wit bolletje met een kaassoufflé, mayonaise, chilisaus en uitjes.